Catalunya es posiciona com a referent europeu en recerca forestal al Mediterrani

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i el CREAF, els dos centres CERCA de referència en recerca forestal, han signat avui un conveni per crear una Unitat Mixta de Recerca que convertirà Catalunya en el referent mundial en ecologia dels boscos mediterranis.

Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, i Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, han signat avui el conveni pel qual el CREAF i el CTFC, els dos centres CERCA de referència en temàtica forestal que presideixen, formaran una aliança estratègica al voltant de la recerca en ecologia dels boscos mediterranis. El resultat d’aquesta aliança serà una nova Unitat Mixta de Recerca (JRU per les seves sigles en anglès) batejada amb el nom de InForest, Science Inspiring Future Forests.

Un laboratori de recerca ecològica innovadora orientada al sector forestal

InForest neix per innovar i donar un valor afegit a la recerca forestal que es fa al Mediterrani. L’objectiu és aportar nous coneixements, enfocaments i mètodes altament innovadors que permetin a la comunitat científica i a la societat disposar de projeccions acurades sobre l’evolució futura del nostres boscos en un context de ràpid canvis ambientals. Aquesta informació a més de tenir un gran interès en el camp de la recerca ecològica, representarà una eina fonamental de suport a la presa de decisions perquè permetrà avaluar quantitativament i de manera integrada l’efecte sobre els boscos de les polítiques ambientals i forestals plantejades.

InForest aglutinarà la massa crítica investigadora necessària per ser 100% competitiu a escala europea i aconseguir el màxim de recursos, i serà un nucli articulador de la recerca en boscos mediterranis a Europa.

De fet, sumant les línies de recerca d’ambdues institucions la JRU InForest cobrirà els principals temes de recerca forestal plantejats per Europa – ecosistemes forestals i serveis ecosistèmics, boscos i canvi global, gestió forestal adaptativa, etc – i esdevindrà un soci clau capaç de cobrir l’àrea mediterrània de qualsevol projecte de recerca relacionat amb boscos que proposi la Comissió Europea en el seu programa de recerca i innovació Horizon2020.

Ara mateix pocs centres europeus tenen aquesta capacitat en l’àmbit forestal mediterrani, el que posiciona InForest i Catalunya com un referent a nivell europeu i mundial en l’estudi d’aquests ecosistemes. D’ara en endavant la JRU oferirà un ambient dinàmic on els investigadors que vulguin sumar-se al projecte podran innovar de forma oberta i col·laborativa creant sinèrgies amb el sector forestal del Mediterrani.

InForest ja lidera la recerca sobre boscos mediterranis a Europa

La Comissió Europea ha finançat amb 405.300 euros la plataforma NEWFORESTS, un laboratori de recerca global que coordina InForest. La plataforma compta també amb científics del Centre du Bio-Arqueologia et d’Ecologie-CBAE de França i de dues universitats canadenques, la Universitat del Quebec a Montreal-UQAM i la Abitibi-Témiscamingue-UQAT.

Aquest gener comença el projecte RESCRI, finançat per la Comissió Europea amb 220.000 euros. RESCRI vol avaluar i comprendre què determina la resiliència dels ecosistemes mediterranis davant de les pertorbacions. S’estudiaran els mecanismes que modulen la resposta dels boscos després d’episodis de sequera i incendis, i quines implicacions pot tenir l’alteració del règims d’aquests esdeveniments extrems (freqüència, intensitat).

L’últim projecte concedit on hi participa InForest és el projecte INFORMED, un projecte coordinat per un consorci de 15 socis de 10 països d’ambdós costats de la Mediterrània, que combinarà coneixements multidisciplinaris sobre l’ecologia forestal, gestió forestal, governança i economia del sector forestal. INFORMEDtindrà un enfocament dinàmic sobre la capacitat de recuperació dels boscos mediterranis davant del canvi global.

Quatre científics de referència lideren aquesta nova aliança

Javier Retana. Director del CREAF des de juliol de 2005 i Catedràtic d’Ecologia de la UAB. La seva recerca està basada en l’estudi de la dinàmica forestal i l’efecte de les pertorbacions, en especial el foc, sobre les comunitats d’animals i plantes. Ha publicat més de 200 articles, dels quals més de 100 en revistes internacionals incloses a l’SCI. Ha aconseguit cinc trams de recerca por part del govern espanyol.

Enrique Doblas. Doctor en biologia per la Universidad de Granada i coordinador científic del CREAF. Actualment dirigeix el projecte MENFRI, Xarxa Mediterrània de Recerca i Innovació Forestal. La seva principal línia d’investigació se centra en la dinàmica temporal i heterogeneïtat espacial dels ecosistemes. A través de comunitats d’invertebrats del sòl, ha estudiat les variacions en el temps i en l’espai dels ecosistemes mediterranis àrids espanyols, els boscos de Nova Zelanda i el bosc boreal Canadenc.

Lluís Brotons. Doctor en Ciències Biològiques per la UB i actualment investigador sènior al CTFC, investigador associat del CREAF i de l’Institut Català d’Ornitologia. La comprensió i la predicció dels impactes dels diferents components del canvi global, com el canvi climàtic, els canvis en els usos del sòl i les seves interaccions, sobre lescomunitats ecològiques són actualment un dels seusreptes científics.

Lluís Coll. Enginyer de Forests per la Universitat de Lleida i Doctor en Ecologia per la Universitat Blaise Pascal de Clermont-Ferrand (França). En l’actualitat desenvolupa les seva recerca com a investigador Ramón i Cajal en CTFC. És investigador associat al CREAF. Les seves activitats de recerca es centren en l’estudi de la dinàmica dels boscos de muntanya mediterranis en el context de canvi actual. Més concretament, s’interessa per la resposta de les principals espècies forestals que els conformen als canvis d’usos del sòl i dels mètodes de gestió tradicionals del bosc.

Notícia originalCTFC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.