La millor producció de bolets dels darrers 20 anys

A Catalunya, s’ha produït una mitjana de 217 quilos per hectàrea de tot tipus de bolets, mentre que els darrers 20 anys ha estat de 57 kg/ha.

Els inventaris micològics realitzats des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya des de principis de juliol fins a finals de desembre per a un total de 88 parcel·les de mostreig, finançats per la Generalitat de Catalunya i el projecte Micosylva+, han permès quantificar la producció i la diversitat micològica a Catalunya de la temporada 2014 en 217 kg/ha, que equivaldria a unes 119.420 tones de bolets de tot tipus a Catalunya, i un total de 490 espècies identificades.

Els motius d’aquesta temporada excepcional han estat les pluges abundants i les temperatures moderades dels mesos d’estiu, i una tardor plujosa, càlida i poc ventosa, cosa que ha creat les condicions òptimes per a la fructificació dels bolets, superant els 120 kg/ha registrats la temporada 2003, i els 57 kg/ha de mitjana dels últims 20 anys.

A nivell d’espècies comercials, s’han produït 28.660 tones de bolets als boscos de Catalunya. Això podria representar un valor potencial entre els 85,9 i 143,3 milions de euros (considerant un preu mig entre els 3 i els 5 euros el quilo, sense descomptar-ne la producció de bolets que no es recull).

A nivell d’espècie, la producció de rovellons ha estat molt abundant, amb una mitjana de 33 kg/ha a Catalunya, superant-se els 57 kg/ha als boscos de pi roig del Pirineu, Prepirineu i Catalunya central. No obstant això, la qualitat no ha estat l’esperada. El 70% del rovellons estava afectat per cucs, degut principalment a una major activitat i presència dels insectes provocada per l’elevada humitat i les suaus temperatures que hem tingut.

Altres espècies no s’han vist tan afectades pels insectes i les seves produccions han estat considerables a nivell de Catalunya: els ceps (21 kg/ha), els camagrocs (18 kg/ha), les llenegues (12 kg/ha) o les agulletes (11 kg/ha).

Micosylva+ (SOE3/P2/E533) és un projecte SUDOE Interreg IV B “La micoselvicultura y valorización de los hongos silvestres comestibles como garantes de la sostenibilidad y multifuncionalidad forestal”.

Notícia originalCTFC

One thought on “La millor producció de bolets dels darrers 20 anys

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.