Òptima gestió del suro de les Gavarres

El dimecres 25 de setembre de 2013, tv3 va emetre el programa El Medi Ambient dedicat a la gestió del suro de les Gavarres.

Fa dos anys, a les Gavarres, deu propietaris forestals es van proposar millorar els rendiments de les seves suredes i ara han obtingut la primera certificació forestal FSC, que acredita mundialment una gestió sostenible.

Veure reportatgehttp://www.tv3.cat/videos/4682091/Optima-gestio-del-suro-de-les-Gavarres

A l’empresa vitivinícola Raventós i Blanc sotmeten els taps de suro a control. La prova final és obrir una ampolla omplerta fa mesos. En aquest cas, es tracta de taps amb la inscripció FSC, que certifica que ve d’un bosc gestionat de forma sostenible.

Eduardo Mas, resp. ambiental Raventós i Blanc:
“Existeixen deveses extremenyes i portugueses certificades. És interessant que també ara hi hagi boscos catalans certificats perquè s’amplia l’oferta i… cada cop està més a l’abast del consumidor disposar d’aquest tipus de taps”.

Els clients de productes ecològics exigeixen cada dia més que els envasos respectin el medi, com el contingut. La marca FSC és una garantia mundial d’un producte forestal extret amb criteris sostenibles. Però, fins ara, aquest producte, a Catalunya, arriba des de Portugal.

Poques empreses com aquesta, de Cassà de la Selva, accepten suro de Catalunya.

Josep Caselles, delegat Amorim forestal:
“Hi ha poca gent que conegui com treballar el suro català. Com que esteu mirant aquí darrere meu, esteu veient el percentatge que surt de rebuig i defectes, doncs, tot aquest treball s’ha de fer molt manual. I, en aquests moments, aquí, doncs hi ha pocs professionals que puguin fer-ho”.

Si el triatge és carregós, l’extracció també afronta força dificultats. L’escassa gestió fa que els boscos siguin poc accessibles, i els arbres creixen lentament i produeixen poc suro.

Fa dos anys, a les Gavarres, deu propietaris es van proposar millorar els rendiments de les seves suredes. 1.700 hectàrees que ara han obtingut la certificació forestal FSC, la primera a Catalunya, que acredita mundialment una gestió impecable.

Melcior Soler, propietari forestal:
“Això, el FSC, ens suposa que de tant en tant hem de deixar arbres sense pelar, i també deixem algunes zones dins la finca sense pelar, de manera que hi hagi taques dins del bosc que estiguin asselvatjades, perquè hi hagi més biodiversitat i no sigui tot un monocultiu”.

La certificació ha ajudat a posar ordre al desgavell en la delimitació de finques, i també a regularitzar els contractes i els requisits de seguretat i salut per als treballadors.

Oriol Armet, gerent Consorci de les Gavarres:
“El que hem volgut és posicionar les Gavarres dins el mapa mundial dels boscos ben gestionats. I llavors, a dia d’avui, hem vist que, gràcies a tenir aquest certificat, hem pogut col·locar al mercat una sèrie de tones de suro que d’altra manera possiblement no hauríem pogut col·locar”.

El consorci espera que aquesta experiència esperoni altres propietaris i que aviat se certifiquin totes les vuit mil hectàrees de suredes del massís.

Enllaç a notícia original – El medi ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.