Pozuelo de Alarcón compta des d’avui amb la primera col·lecció a Espanya de clons d’arbres singulars de Madrid

El Parc Forestal Adolfo Suárez dedica prop d’una hectàrea a la plantació de 36 arbres clonats de 19 exemplars singulars de la Comunitat de Madrid. Entre ells, destacar clons de la Olma de Guadarrama, diverses vegades centenària, o del Plàtan Tronca Occidentalis, de 200 anys, dels jardins d’Aranjuez.

L’alcaldessa de Pozuelo de Alarcón, Paloma Adrados; el viceconseller de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz, la presidenta de l’ONG Bosques Sin Fronteras, Susana Domínguez, i la regidora de Medi Ambient, Mónica García, han plantat aquest matí alguns dels 36 exemplars clonats de 19 arbres singulars de la regió que formen la primera col·lecció d’aquestes característiques que es crea a Espanya.

El Parc Forestal Adolfo Suárez del municipi acull des d’avui aquesta plantació gràcies al conveni de col·laboració que han signat l’Ajuntament amb l’Institut Madrileny d’Investigació i Desenvolupament Rural i Alimentari (IMIDRA) de la Comunitat de Madrid i l’ONG Bosques Sin Fronteras impulsat pel primer.

Els arbres singulars són exemplars que destaquen per ser excepcionals per la seva mida, raresa, port, història o longevitat. Així, des d’avui, prop d’una hectàrea de terreny del parc forestal comptarà, entre d’altres, amb clons de la Olma de Guadarrama, de grans dimensions i diverses vegades centenària; del Plàtan Tronca Occidentalis, plantat als jardins d’Aranjuez des de fa més de 200 anys o de l’Om de San Martín, del qual ja no queden representants vius.

Paloma Adrados ha destacat la importància d’aquesta col·lecció. “Es tracta d’una iniciativa pionera al nostre país amb la que des Pozuelo volem mostrar el nostre compromís amb el medi ambient i amb la sensibilització que tots hem de tenir per protegir-lo”, ha afirmat. L’alcaldessa també ha destacat que aquesta col·lecció d’arbres singulars clonats servirà per crear un banc de germoplasma, “que permetrà guardar els recursos genètics d’aquests arbres per a ser utilitzats, posteriorment, en la regeneració d’altres zones verdes o forestals”, ha afegit.

La plantació duta a terme avui ha comptat amb la participació de prop de 60 escolars del CEIP Sant José Obrero, així com de prop d’una vintena de voluntaris dels centres d’educació especial AFANIAS i San Carlos; de l’ONG Bosques Sin Fronteras i l’Aula d’Educació Ambiental.

El proper cap de setmana, el Parc Forestal entregarà a les persones interessades llibres i contes sobre arbres singulars (Aula d’Educació Ambiental de 10:00 a 18:00 h.) i el diumenge 14 de desembre rebrà la visita de les famílies que vulguin col·laborar amb el manteniment i cura d’aquesta col·lecció, col·locant guies i protectors als exemplars plantats.

Notícia originalAyuntamiento de Pozuelo de Alarcón via EFEVerde

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.