Protegir els boscos de la Unió Europea i més enllà de les seves fronteres

Una nova estratègia de gestió forestal a la UE protegirà el medi ambient i crearà llocs de treball en zones rurals.

Tot i la tendència a la desforestació que s’observa a tot el món, els boscos cobreixen més del 42% de la superfície de la UE i la biomassa forestal (sobretot la fusta) subministra la meitat de tota l’energia renovable de la UE.

Per protegir aquest important recurs, la nova estratègia forestal de la UE exigeix ​​que els boscos es gestionin de manera sostenible amb la finalitat d’augmentar la competitivitat i crear ocupació. Un altre dels objectius d’aquesta estratègia és millorar la qualitat de vida dels ciutadans de la UE en augmentar les possibilitats d’esplai, al mateix temps que es protegeixen els ecosistemes, la biodiversitat i el medi ambient.

Enfocament conjunt

Aquests objectius s’aconseguiran mitjançant un enfocament global de la gestió forestal, que reuneixi diversos àmbits polítics, com a desenvolupament rural, empresa, medi ambient, canvi climàtic, investigació i desenvolupament i bioenergia.

En l’anunci de la nova estratègia, Dacian Ciolos, comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, va manifestar: “La gestió forestal sostenible, que garanteix la protecció dels boscos, és un dels pilars del desenvolupament rural i un dels principis en què es basa la nova estratègia forestal”.

Reduir la creixent demanda que pateixen els boscos

La publicació de la nova estratègia és el resultat de dos anys de consultes i col·laboració entre la Comissió, els governs nacionals i les parts interessades. Aquesta nova estratègia forestal, que substitueix a la de 1998, és necessària per respondre a la creixent demanda comercial i d’oci que s’exerceix sobre els boscos. A més, ha de reflectir els canvis polítics, mediambientals i socials ocorreguts durant els últims 15 anys.

La nova estratègia també té en compte les conseqüències del canvi climàtic en els fràgils ecosistemes dels boscos. Cal destacar que la sequera i l’augment de les temperatures al sud d’Europa estan afectant a espècies d’arbres situades en altituds de muntanya més baixes.

La Comissió també ha elaborat un pla director perquè les indústries que exploten els recursos forestals, especialment les del paper i de transformació de la fusta, siguin més eficients. Aquest sector, que dóna feina a uns 3,5 milions de treballadors a la UE i genera un volum de negocis anual de gairebé 500.000 milions d’euros, se situa a l’avantguarda dels esforços de la Comissió per crear creixement i ocupació.

Enllaç a notícia original – Comissió Europea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.