Una bona temporada de producció de bolets

S’espera que la campanya de bolets 2014 superi els 130 kg/ha, molt per sobre de la mitjana dels darrers 19 anys

La temporada de bolets 2014 ha començat forta, degut a l’estiu plujós i a les suaus temperatures que hem tingut. Segons els inventaris de producció de bolets que duu a terme el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), durant els mesos de juliol, agost i setembre s’ha arribat a una producció de 80 kg de bolets per hectàrea, quantitat molt superior a la mitjana catalana dels darrers 19 anys, estimada en 57 kg/ha.

Això fa que ara mateix ja es pugui considerar que la temporada és bona pel que fa a la producció de bolets. No obstant això, la qualitat d’algunes especies de bolets, com els rovellons, no ha estat la desitjada. El 70% dels rovellons està afectat per cucs, degut principalment a l’elevada humitat i a les suaus temperatures que hem tingut.

Les previsions climatològiques, en aquests moments, apunten a absències d’anomalies pel que fa a pluviometria i temperatura. Si es mantenen les previsions i no hi ha canvis significatius, el càlcul actual és que es pugui arribar a una producció de tots tipus de bolets que superi els 130 kg/ha.

Juan Martínez de Aragón, Dr. Enginyer de Forests i investigador del CTFC, incideix en què les estimacions de les produccions són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets, obtinguts després de 19 anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans i d’informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les els darrers 19 anys. Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d’aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre). Per conèixer la disponibilitat d’aigua que tindrem a la temporada, clau perquè s’acompleixin les previsions de producció, ens basem en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Center for Environmental Prediction.

Notícia originalCTFC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.