MEDI
FORESTAL

Decaïment forestal

Xarxa de monitoratge de l’estat dels boscos de Catalunya. Decaïment dels boscos de Catalunya (DeBosCat).

Seguiment de les noves afectacions a CatalunyaEl 2020 va ser un any excepcionalment plujós, sobretot a l’hivern, i va tenir una  primavera i estiu poc secs. Això ha fet, per una banda, que els boscos de Catalunya no hagin patit pràcticament cap episodi de decaïment i, per altra banda que les afectacions greus del 2016, que s’havien refet tímidament en els darrers anys, tinguessin aigua i temps per recuperar-se i cicatritzar. En total, aquesta darrera campanya s’han registrat com a curades 15.711 hectàrees de bosc.

Resultats per comarques

Per defecte el filtre aplicat correspont al darrer any registrat. Si vols personalitzar la gràfica, només cal aplicar un nou filtre.Resultats per espècies

Per defecte el filtre aplicat correspont al darrer any registrat. Si vols personalitzar la gràfica, només cal aplicar un nou filtre.DeBosCat

El projecte DeBosCat, impulsat per la Generalitat de Catalunya i coordinat pel CREAF, va néixer amb l’objectiu principal de fer el seguiment dels episodis de sequera dels nostres boscos i així obtenir sèries llargues sobre la seva evolució.Durant els darrers anys s’han produït diversos episodis de decaïment forestal que han afectat a espècies molt importants a Catalunya, com són el pi roig (Pinus sylvestris), l’alzina (Quercus ilex), ​els roures (Quercus humilis i cerrioides) i el pi negre (Pinus uncinata).

Gràcies al DeBosCat es pot saber ja per primera vegada, i a temps real, quins és l’estat de salut del boscos del nostre territori i veure’n la seva evolució i recuperació (quan es dóna). Aquest recull d’informació i seguiment serà clau en la previsió i gestió dels efectes del canvi climàtic en un segment tan important i visible del medi natural català com són els seus boscos.

Enllaços relacionats